Om du som privatperson eller organisation ansvarar för en drönare eller modellflygplan, måste du registrera dig som operatör om drönaren eller modellflygplanet som du flyger utomhus
För att registrera sig som operatör och därmed få ett Operatörs-ID, så måste du som privatperson vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige. En organisation ska ha sitt säte i Sverige.
För att få flyga drönare inom den öppna kategorin som väger 250 gram eller mer ska fjärrpiloten ha drönarkort.
Tanken bakom de olika utbildningsmöjligheterna grundar sig i hur stor säkerhetsrisk som den planerade flygningen för med sig. Ju högre risken är, desto mer omfattande är kraven på utbildning och att du har ett giltigt behörighetsbevis.
För att få flyga inom dessa kategorier gäller följande bevis:
Inom den öppna kategorin finns det tre underkategorier för olika typer av flygningar som kräver olika kompetenser: A1, A2 och A3. Vid intresse hittar man mer information om olika kategorier drönare (C1-C4) och respektive avståndskrav hos Transportstyrelsens Drönarsida.
Fullständig information hittar man på Drönarsidan.
Innan du sprider fotografier, videor och annat material som avbildar Sveriges landområden från luften behöver du ansöka om spridningstillstånd från Lantmäteriet. Syftet är att skydda information som är viktig för totalförsvaret.
MEN – det finns undantag!
Det finns en hel del undantag från skyldigheten att ansöka om spridningstillstånd för bilder tagna från luftfartyg. Det är innehållet i material som styr. SquaDrone satsar initialt på att erbjuda tjänster för material som faller i denna kategorin. För att bedöma om ditt projekt kräver spridningstillstånd hittar du mer detaljerad info hos Lantmateriet – undantag.